Een mobielvriendelijke website ziet eruit als een app

Laat ons je helpen om jullie website mobile-proof te maken!

Mobielvriendelijk en responsief

"Vroeger", en dan praten we over een paar jaar terug nog maar, gebruikte je het internet alleen op je pc. Op je laptop of op je desktop, maar in elk geval op een computer met een behoorlijk groot scherm. En toen kwam Apple ineens met een geweldige uitvinding: de iPhone. En daarna nog een: de iPad. Later volgden ook andere fabrikanten in samenwerking met Google (Android) en Microsoft (Windows Mobile) met hun versie van de smartphone en tablet. Mobiel internet is inmiddels niet meer weg te denken en het vereist de nodige aanpassingen aan websites om er op elk apparaat goed uit te zien.
Mobielvriendelijk

De smartphone - vaak oneerbiedig "mobieltje" genoemd - is tegenwoordig het best te vergelijken met een piepkleine mobiele computer met een aanraakscherm van hoge kwaliteit. Je kunt er allerlei apps op installeren en één van die standaard meegeleverde apps is de webbrowser. Met een browser bezoek je websites en je kunt er ook allerhande webapplicaties mee gebruiken.

Door al die apps zijn we met z'n allen in korte tijd verwend geraakt en impliciet verwachten we tegenwoordig standaard dat elke website er net zo aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk uitziet als de gemiddelde app. En terecht! "Mobielvriendelijk" noemen we dat: prettig te gebruiken op een mobiele telefoon.

Lang niet alle websites zijn al mobielvriendelijk. Geldt dat ook voor jullie oude website? Kom eens praten, internetbureau Monsterbrands specialiseert zich erin om dat probleem op te lossen.

Responsief design

Zoekmachine Google heeft gebruiksgemak hoog in het vaandel en hecht er belang aan dat hun (be)zoekers vanaf een smartphone websites gepresenteerd krijgen die mobielvriendelijk zijn. Sinds 21 april 2015 stelt Google het zo'n beetje verplicht aan elke organisatie om een mobielvriendelijke website te hebben. Tenminste, als je nog gevonden wilt worden via Google op zoekopdrachten vanaf een smartphone!

Je kunt hier zelf bij Google testen of jullie huidige website voldoet aan hun mobielvriendelijke eisen.

De criteria die Google hanteert om te bepalen of een website mobielvriendelijk is, zijn niet eens zo streng. Als een website er op een smartphone okee uitziet, dan telt dat al als "mobielvriendelijk". Echter, hoe zit het dan met allerlei andere schermen kleiner dan een computermonitor maar groter dan een smartphone?

@media queries

Is het eigenlijk niet veel beter om een website op elke schermresolutie prettig te presenteren? Wij vinden van wel! Responsive design noemen we dat - een techniek waarbij alle websitecontent zich aanpast aan de beschikbare schermgrootte - en al zeggen we het zelf: daar zijn we behoorlijk goed in!

Om een website responsief te maken werken we met zogeheten "@media queries". Dat zijn computerinstructies die aan de webbrowser vertellen "Is het scherm ineens kleiner geworden dan (bijvoorbeeld) 600 pixels? Toon de content dan zó!"

Er zijn meer internetbureaus die ongeveer zo werken, maar dan vaak met standaard maten (op basis van grid frameworks). Bij internetbureau Monsterbrands pakken we het nét even anders aan: wij gaan niet uit van standaard schermmaten maar van jouw content en van jouw design. Voor elke denkbare schermbreedte waarop de weergave beter kan (break points) stellen we regels in. Met als resultaat dat alle content er op élk scherm prettig uitziet!

Mogen we ook voor jullie een nieuwe website maken?